Akce - KurzyAktuality - Vzdělávání

Radost z Vánoc a Velikonoc

Datum akce:

Taky máte pocit, že to není tak dávno, co jsme slavili Vánoce, a přitom už téměř stojíme na prahu „Velké noci“?
Přesto bych chtěla trochu zavzpomínat… Totiž ke konci roku starého se zrodilo něco nového. Ano, připomínali jsme si narození našeho Pána a Spasitele. A právě to bylo podnětem ke vzniku nového projektu. Křesťanská akademie mladých, z.s. (dále KAM) se rozhodla ve spolupráci s Katechetickým a pedagogickým centrem (dále KPC) v Ostravě vstoupit do škol s Poselstvím křesťanských Vánoc.

Pokládám si otázku: existují události, které by křesťany sjednocovaly víc, než narození, život, smrt a zmrtvýchvstání Ježíše Krista? Jsme vděčni za to, že jsme se jako KAM mohli připojit k realizaci programů Poselství křesťanských Vánoc a Velikonoc, jejichž autorem je již zmíněné Katechetické a pedagogické centrum v Ostravě. Vnímám jako požehnání používat ve školách perfektně připravené metodiky k programům.

Když jsme se s vedoucí KPC Mgr. Šárkou Koflerovou před nedávnem ohlédly pár měsíců nazpět, viděly jsme, že to mělo smysl, a věříme, že má rovněž smysl pokračovat dál. A proč? Vnímají to učitelé a děti také tak?

Ráda zde uvedu pár střípků z působení na školách.

• Během vánočního vstupu v 1. třídě byla jedna holčička velmi nepřístupná a dalo by se říci i nepřátelsky nastavená. Její tvář se však během 45 minut úplně změnila. Poznala jsem, že vstoupit do třídy, byť na tak relativně krátkou dobu, stálo za to.

• Klučina ze 3. třídy se po skončení vánočního programu přihlásil s dotazem: „A prosím Vás, jak ten příběh pokračoval dál?“

• Učitelka základní školy, kde jsem měla jenom jeden vstup s vánočním programem (tedy pro jednu třídu) zavolala ke konci hodiny svou kolegyni „odvedle“, aby se přišla podívat. Osobně mi pak s nadšením sdělila, že by byla ráda, kdyby se to rozšířilo a program mohli a chtěli využít i jiní učitelé.
Díky Bohu většina učitelů, jejichž třídy jsme měli možnost navštívit, vyjádřila zájem o programy k tématu Poselství křesťanských Velikonoc. Ano, zanedlouho budeme moci dětem říct, jak příběh pokračoval dál.

Přátelé, tímto je moje radost z Vánoc a Velikonoc v letošním školním roce dvojnásobná.

Požehnané Svátky všem!

Ing. Miriam Paszová
Koordinátor programů Duchovního dědictví
Křesťanská akademie mladých, z. s.