Aktuality - Další článkyAktuality - Vzdělávání

Staleté kořeny – projekt k výročí 100 let Československé republiky

Staleté kořeny – projekt k výročí 100 let Československé republiky

T. G. Masaryk pokládal za hlavní ideu českého státu křesťanskou humanitu a v ní viděl smysl českých dějin i naši budoucnost, ne dnešní bezbřehý humanismus, ale spíše skutečnou lidskost založenou na životě podle příkladu Ježíše Krista.

Organizace Primenet a České studny připravují pro rok 2018 misijní projekt, zaměřený na stoleté výročí republiky. Pro křesťany je toto výroční velkou příležitostí přinést lidem evangelium v souvislosti s naší národní identitou. V projektu chceme ukázat náš národ jako strom, který má dnes listí a plody, ale to vše vyrůstá z kořenů, kterými jsou hodnoty vyplývající z křesťanství, jež sem přinesli už Cyril s Metodějem. Pokud se dnes náš národ oddělí od svých kořenů, neobstojí a padne.

Celý projekt bude řízený jako kampaň s využitím mnoha krátkých videí, které chceme organicky i komerčně šířit. Některá videa budou o samotných hodnotách (křesťanská víra, pravda, důstojnost, svoboda), další o osobnostech naší minulosti (Cyril a Metoděj, J. Hus, J. A. Komenský, T. G. Masaryk) a jiná budou tvořit příběhy současných lidí, kteří se v životě potkali s výše uvedenými hodnotami. Cílem videí je přivést lidi na webové stránky, kde vytvoříme prostředí, ve kterém budeme komunikovat poselství evangelia a nabídneme lidem buď osobní setkání anebo komunikaci přes internet s cílem vysvětlit jim cestu spasení a přivést je do Božího království a zapojit do místní církve. Projekt bude spuštěn v březnu 2018 a poběží až do konce roku.

V rámci tohoto širšího projektu nabídneme školám vzdělávací program Staleté kořeny, který přinese žákům a studentům povědomí o naší národní identitě, historii a odkazu české reformace. Přes dvacet křesťanských lektorů, bude s tímto programem navštěvovat školy. Tuto část projektu zajišťuje spolek České studny, který v roce 2015 realizoval podobný projekt Husovy stopy, do kterého se zapojilo přes 10% všech škol v ČR.

Máte-li zájem vyučovat program Staleté kořeny na školách, které si Vás pozvou nebo které oslovíte, můžete získat financování lektorování od F-nadace. Termín podání přihlášek F-nadaci je 30. 11. 2017, financování podpořených projektů je pak od ledna do prosince 2018, více informací na http://www.f-nadace.cz/granty-2017-18.

David Loula